Pro Marshall

Lansarea publicaţiei „Cum învingem corupţia…” - pas important pentru combaterea corupţiei

  • 14.04.2009
Conferinţa de încheiere a Programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile din Moldova(CCMSCM) va marca încheierea celor doi ani de activitate a programului şi va lansa publicaţia care conţine istorii de succes intitulată „Cum învingem corupţia…”. Conferinţa şi publicaţia vor transmite partenerilor, clienţilor şi beneficiarilor succesele şi lecţiile învăţate în cadrul programului. Evenimentul va avea loc la 14 aprilie între orele 9:30 şi 11:30 în incinta Hotelului Leogrand Sala Begonia. Programul CCMSCM este administrat de câtre Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Începând cu anul 2007 Programul CCMSCM a activat în scopul consolidării capacităţilor ONG-urilor şi mass-media pentru a spori nivelul transparenţei şi pentru a susţine scrutarea publică a activităţii guvernului. Această scrutare sporeşte transparenţa şi motivează guvernul să întreprindă reforme concrete anticorupţie. Prin intermediul unui număr de granturi, programe şi activităţi de asistenţă tehnică inovative, în jur de 30 de ONG-uri şi instituţii media, şi mai mult de 70 de jurnalişti de investigaţie au acumulat cunoştinţe şi resurse necesare pentru a continua lupta împotriva corupţiei.

Publicaţia „Cum învingem corupţia…” reliefează paşii întreprinşi de către Program în vederea realizării acestor succese. Cititorii pot afla cele mai importante componente ale Programului CCMSCM, examinând rolul său în procesul de consolidare a Alianţei Anticorupţie si ale organizaţiilor membre ale acesteia, în formarea jurnaliştilor şi educarea publicului pentru a examina mai atent acţiunile guvernului, şi în procesul de dezvoltare a parteneriatului public-privat.

În afara de organizaţii şi jurnalişti, programul CCMSCM a informat sute de mii de moldoveni despre natura corupţiei şi modalităţile de contracarare a acestui fenomen prin intermediul unei Campanii Naţionale fără precedent de Informare Anti-corupţie. Sondajele realizate demonstrează déjà o scădere cu 10 la sută a disponibilităţii cetăţenilor de a da mită; iar numărul moldovenilor care iau atitudine şi raportează cazuri de corupţie a crescut de două ori.

La conferinţă echipa programului şi organizaţiile partenere vor evidenţia realizările programului şi vor discuta despre viitoarele reforme anticorupţie din Moldova, astfel asigurând programului un impact continuu şi de durată.

Programul CCMSCM este implementat de către Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) pentru Moldova .

Cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite, USAID oferă asistenţă economică şi umanitară în mai mult de 100 de ţări pentru a asigura un viitor mai bun tuturor.

Sursa: www.ade.md