Pro Marshall

Şedinţa privind realizarea Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) cu reprezentanţii Serviciului Vamal

  • 30.10.2008

Marţi, 28 octombrie 2008, a avut loc şedinţa privind realizarea Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) al Republicii Moldova în cadrul Programului SUA „Provocările Mileniului” pentru anul 2008 la care au participat reprezentanţii Serviciului Vamal şi a Centrului Pro Marshall, - ONG-ul desemnat responsabil de monitorizarea realizării componentei 4 din PPŢ cu privire la prevenirea şi controlul corupţiei în sistemul vamal şi organele de poliţie, proces de monitorizare care presupune realizarea unor activităţi de colectare şi de analiză a informaţiilor oficiale.

Şedinţa a fost convocată pentru a discuta şi analiza rezultatele procesului de monitorizare a activităţilor Sistemului Vamal pentru perioada trimestrului III.

O activitate de succes este implementarea principiului „ghişeului unic”, care facilitează procedurile de control vamal şi reduce timpul vămuirii. Eficienţa „ghişeului unic” va fi sporită datorită reducerii numărului agenţiilor de control amplasate la punctele de trecere a frontierei, armonizării procedurilor de control conform principiului „singură oprire” – one stop shop, perfecţionării tehnicilor de lucru şi implementării bazei de date automatizate pentru schimb de informaţii;

Dna Tatiana Busuncian, directorul Centrului Pro Marshall a menţionat, că în cadrul Focus grupurilor unii colaboratorii vamali s-au arătat nemulţumiţi de programul de rotaţie a personalului. Însăşi conceptul programului de rotaţie a personalului este unul bun, poate unele mecanismele de implementare necesită unele modificări.

Dna Iulia Hodoroja, şeful Aparatului Directorului General al Serviciului Vamal a accentuat, că sistemul electronic de rotaţie a personalului este bun şi eficient din perspectiva ameliorării corupţiei, deoarece inspectorii posturilor vamale nu reuşesc să-şi formeze unele relaţii speciale cu agenţii economici sau cu alte persoane cointeresate, ceea ce îi dezavantajează în realizarea unor interese personale. Unica lacună a sistemului de rotaţie, în opinia factorilor de decizie din cadrul Serviciului Vamal ar fi termenul scurt (1 lună) de aflare a colaboratorului vamal la un anumit post. Acest termen se propune de a fi modificat până la 2 luni.

Gradul de implementare a activităţilor Serviciului Vamal în trimestrul III este satisfăcător. Se înregistrează o dinamică la activităţile în curs de desfăşurare şi implementare continuă.