Pro Marshall
Focus-grup cu cetățenii pentru identificarea vulnerabilităților în MAI

Focus-grup cu cetățenii pentru identificarea vulnerabilităților în MAI

  • 11.12.2019

La 11.12.2019, în vederea identificării vulnerabilităților, riscurilor și dificultăților ce duc la diminuarea încrederii populației în organele de poliție, Centrul Pro Marshall a desfășurat un focus-grup cu cetățenii. La focus-grup au participat 16 persoane: studenți ai anului II, IV și masterat.

În total, în cadrul focus-grupului au fost adresate 15 întrebări, grupate în 3 blocuri: demografic, centrat pe problemă și de finalizare. 

Cele mai relevante răspunsuri au fost la întrebările:

⇒ Care sunt riscurile ce determină expunerea poliției la acte de corupție? Enumerați: salariul mic; corupția sistemică din societate; generația de polițiști cu mentalitate sovietică; lipsa de încredere din partea societății.

⇒ Care sunt cele mai vulnerabile domenii de activitate în cadrul MAI? Enumerați: Poliția de frontieră; Inspectoratul General de Patrulare, Biroul de Migrație și Azil.

⇒ Care ar fi alte dificultăți care duc la diminuarea imaginii pozitive a poliției? Mass-media; poliția vine la fața locul foarte greu; poliția nu rezolvă cazurile; discriminare față de cetățenii străini; amintirile privind 7 aprilie 2009; politizarea excesivă a MAI; neprofesionalismul angajaților MAI; nesancționarea infractorilor; nepotismul și sistemul corupt. 

⇒ Care af fi măsurile imediate și pe termen lung pentru redresarea situației și ar spori încrederea populației în poliție? (legislative, metodologice, IT și TIC, altele) Enumerați: instruiri; tabere de vară la care poliția interacționează cu tinerii; găsirea unor punți de legătură cu tinerii; să își exercite atribuțiile cu responsabilitate și integritate.

⇒ Care ar fi mecanismul eficient de cooperare a poliției cu comunitatea? Poliția comunitară.

⇒ Considerați necesară desfășurarea unei campanii de promovare a integrității în MAI? Specificați răspunsul: desfășurarea Campaniei ”Polițist integru, societate sigură”.

Evenimentul face parte din activitățile de promovare a integrității instituționale a MAI, realizate de către Centrul Pro Marshall în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne în cadrul proiectului ”Integritate prin Responsabilitate pentru Credibilitate”, parte a proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de UNDP Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Product Image
Product Image
Product Image
Product Image