Pro Marshall

"Politica Euro-Atlantică vis-a-vis de Europa de Est: este nevoie urgent de o nouă abordare"

  • 17.03.2011Politicile europene şi transatlantice actuale faţă de Europa de Est nu au o viziune strategică pentru vecinătatea estică a comunităţii euro-atlantice, iar voinţa politică este să pună deoparte interesele divergente ale fiecărei ţări occidentale în favoarea obiectivului comun de ancorare solidă a regiunii în instituţii europene şi transatlantice. Aceste deficite apasă mult relaţia dintre comunitatea euro-atlantică şi vecinii săi estici. Integrarea în UE şi NATO a ajuns la un popas, iar programele cum ar fi Parteneriatul Estic sau Sinergia Mării Negre au rămas în mare parte pe hîrtie.

Există o nevoie urgentă de a dezvolta o politică coerentă şi eficientă europeană şi transatlantică pentru vecinătatea est-europeană. Fără aceasta, UE nu se poate institui ca un jucator relevant şi credibil în regiune. Cel mai important este facptul că numai acest lucru poate împuternici democraţiile interne în Europa de Est pentru a accelera reformele atît de necesare. Numai în cazul dacă acesta concentrează energie pentru o astfel de resetare politică, atunci comunitatea transatlantică poate spera la realizarea viziunii sale veche, dar încă niciodată realizată de o întreagă şi liberă Europă.

Doamna Constanze Stelzenmüller a fost cercetătorul superior transatlantic al German Marshall Fondului (FGM) din 2009. Înainte de aceasta dumneaei a activat în calitate de director al FGM al oficiului de la Berlin timp de patru ani.

Din 1994 până în 2005 Constanze Stelzenmüller a fost redactor pentru secţiunea politică al săptămînalului DIE ZEIT din Hamburg. Din 1998 încoace, a fost redactor pentru rubricile de apărare şi a securităţii internaţionale; anterior, dumneaei aborda şi probleme legate de drepturile omului, crizele umanitare în Africa şi Balcani, precum şi tribunalelor penale internaţionale. Constanze Stelzenmüller deţine titlul de doctor în drept la Universitatea din Bonn (1992), un Master în Administraţia Publică de la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard (1988), şi primul examen de stat în drept la Universitatea din Bonn (1985). Din 1988-1989 a fost un cercetător aflat în vizită la Facultatea de Drept, Harvard. De asemenea a fost cercetător FGM la Grinnell College din Iowa, bursieră a Centrului Woodrow Wilson de Politici Publice din Washington, DC, şi membru al forumului Remarque (o serie de conferinţe a Institutului Remarque de la Universitatea New York).

Teza autoarei Constanze Stelzenmüller ("Direkte Demokratie în den Vereinigten Staaten von Amerika") a fost publicat în 1994 de Nomos. Eseurile şi articolele sale au fost publicate în revistele FGM, precum şi în altele: Foreign Affairs, Internationale Politik, Financial Times, International Herald Tribuna şi Süddeutsche Zeitung.